Wat is (jeugd)prostitutie?

 ‘Prostitutie’ is een begrip dat mensen verschillend uitleggen. Sommigen vinden dat het alleen seks in ruil voor geld is. Anderen vinden dat het ook seks in ruil voor iets anders kan zijn. Seks in ruil voor middelen, aandacht, een nieuwe baan of kleding bijvoorbeeld. Je kunt je misschien voorstellen dat wanneer je seks hebt in ruil voor aandacht, je ook gemakkelijker geneigd bent seks te hebben in ruil voor spullen. En dat je via seks voor spullen ook gemakkelijker toegeeft aan seks in ruil voor geld.

Volgens het woordenboek betekent prostitutie: seks in ruil voor geld/middelen. Wij weten dat de weg naar prostitutie vaak al begint bij het hebben van seks in ruil voor iets.

Feiten
De volgende cijfers zijn een schatting die we kunnen geven over prostitutie in Nederland. Ze komen uit NISSO-onderzoek.

  • Er werken zo’n 30.000 vrouwen in de prostitutie.
  • Onder hen zijn 1500 minderjarige meisjes, dus jonger dan 18 jaar.
  • Het jongste meisje dat in de prostitutie is aangetroffen, was 13 jaar.
  • Meisjes onder de 18 jaar mogen niet in de prostitutie werken. Zij worden hier echter vaak toe verleid of gedwongen door loverboys.
  • Prostituees werken op verschillende plekken: achter ramen in speciale buurten, in de escort (bij mannen thuis), op straat en in auto’s (tippelen), in seksclubs en privé-huizen.

Waarom prostitutie?
Er zijn vier oorzaken waardoor vrouwen in de prostitutie terechtkomen.

  1. Voor het geld/door schulden: dit zijn Nederlandse vrouwen, maar ook vrouwen uit armere landen, zoals Zuid-Amerika, Zuid-Azië, Afrika en Oost-Europa  die naar Nederland komen om in de prostitutie te werken.
  2. Door vrouwenhandel: dit zijn prostituees die door een vrouwenhandelaar naar Nederland worden gehaald. Tegen deze vrouwen wordt vaak gezegd dat ze in Nederland een mooie baan krijgen, als kapster bijvoorbeeld. In Nederland aangekomen moeten ze echter met mannen naar bed en zien ze weinig of niets terug van het geld. Het kan ook gaan om vrouwen die in hun land bedreigd of gechanteerd worden en mee moeten, omdat hun familie anders iets wordt aangedaan. Soms worden ook voodoo-rituelen ingezet om hen bang te maken.
  3. Door verslaving: deze vrouwen zijn verslaafd en werken in de prostitutie om de middelen te kunnen kopen waar ze aan verslaafd zijn (drugs, alcohol) of om te kunnen gokken. Vaak hebben vrouwen ook drugs nodig om als prostituee te kunnen werken. Daardoor blijven ze er afhankelijk van.
  4. Door een loverboy: dit zijn meiden die in de val van een loverboy zijn getrapt. Ze zijn eerst versierd en ontzettend verwend, maar moeten vervolgens ‘terugbetalen’ door als prostituee te gaan werken. En als ze eenmaal in de prostitutie zitten, is het erg moeilijk voor hen om er weer uit te komen.

Gevolgen van prostitutie
Mogelijke gevolgen van (jeugd)prostitutie zijn:

- eenzaamheid
- verslaving aan drugs en/of geld
- ziekte
- stress, depressie
- geen doel meer hebben
- moeite om te stoppen met het werk
- bedreiging
- verkrachting
- een dubbelleven leiden (vaak moeten liegen)
- schaamte
- niemand kunnen vertrouwen, zeker mannen niet
- vaak klanten tegenkomen
- zwangerschap, abortussen

Bron: Beware of Loverboys